Klaar om de weg op te gaan in Frankrijk? Hoewel we graag op het hogesnelheidsnet van de TGV door het hele land reizen, is het soms zinvoller om met je eigen vervoer te rijden. Het huren van een auto geeft je volledige controle over je route en staat je toe om kleinere steden, kleine dorpjes en afgelegen wijnmakerijen te bezoeken. Deze vrijheid kan natuurlijk kosten met zich meebrengen, vooral als je niet op de hoogte bent van de basisregels. Maar hierop valt te besparen met onderstaande 10 tips.

1. Reserveer je huurauto op tijd

Net als bij treinkaartjes is vroeg boeken een veilige manier om de beste autoverhuurprijzen te vinden. Naarmate je dichter bij je reisdatum komt, neemt de beschikbaarheid af en worden de prijzen duurder. Zoek daarom regelmatig opnieuw naar je reisdata en vergelijk de autoverhuurbedrijven.

2. Annuleer je reservering als u een betere deal vindt

Bijna alle huurauto’s zijn aanpasbaar en kunnen worden geannuleerd. Dus, zodra je de huurauto boekt, controleer de prijzen. Zie je iets goedkoper met een ander agentschap? Annuleer je autoreservering en boek de goedkopere!

3. Wees voorzichtig met je startdatum!

Je autoreservering begint niet noodzakelijkerwijs op de eerste dag van je reis. Als u bijvoorbeeld naar Parijs vliegt en een paar dagen in de stad doorbrengt voordat je naar Normandië vertrekt – start je autoreservering op de dag dat je de stad verlaat voor Normandië, niet op de dag dat je in Parijs aankomt. Je hebt geen auto nodig in Parijs, neem dat maar van ons aan! Op die extra dagen verspil je geld en betaal je ook nog eens voor een parkeergarage!

4. Wees slim over autoverzekeringen

Bel je verzekeringsmaatschappij in Nederland en je creditcardmaatschappij om de autodekking te bevestigen voordat je verder gaat. In veel gevallen ben je gedekt – maar wees voorbereid op de verkooppraatjes wanneer je je auto ophaalt. Zij kunnen je creditcard ook blokkeren ter garantie als je geen aanvullende autoverzekering afsluit.

5. Wees op je hoede voor gratis upgrades

Dit is het scenario waar we vaak mee te maken krijgen bij het huren van een auto in Frankrijk: De vertegenwoordiger van het verhuurbedrijf lacht ons toe en vertelt ons dat ze ons hebben opgewaardeerd tot een mooiere, ruimere auto. Geweldig, toch?

Nou….. Er is een reden dat de lokale bevolking de neiging heeft om met kleine auto’s te rijden. Brandstof is duur, straten zijn erg smal en parkeerplaatsen kunnen nóg smaller zijn. En autoverhuurbedrijven hebben de neiging om te denken dat elke buitenlander die bij hun balie aankomt een lekkere ruime auto wenst. Tenzij dit ook echt je voorkeur heeft, voel je dan vrij om gewoon te zeggen: “non, merci”.

6. Let op je snelheid

Let bij het rondrijden door Frankrijk op de snelheidslimieten en op de borden met de “flitspaal”. In Frankrijk houdt de politie je meestal niet aan voor snelheidsovertredingen – ze versturen de boete wel direct naar je huis.

7. Voorzichtig bij de rotonde

Rijden in Frankrijk is leuk, mede omdat gemeenten veel verkeerslichten hebben vervangen door verkeersrotondes. Deze houden je in beweging, maar kunnen ook een beetje gevaarlijk zijn voor buitenlandse bestuurders die er niet altijd even aan gewend zijn. Vermijd boetes en ongevallen: Bij het naderen van een rotonde heb je geen voorrang – wacht tot de kust vrij is voordat je de rotonde betreedt.

8. Vermijd rijden in het “centre ville”.

De meeste toeristenvriendelijke steden in Frankrijk hebben populaire voetgangersgebieden in het centrum (“centre ville”). Alleen de lokale bevolking en bestelwagens mogen hier rijden. Wees niet de auto die uit de koers zwerft en langs een uitsluitend voor voetgangers bestemde, met cafés omzoomde straat omhoog kronkelt. Het kan je een flinke boete opleveren of echt in verlegenheid brengen.

9. Parkeren is duur in het centrum

Omdat je niet in het centrum van de stad kunt rijden, zie je overal ondergrondse parkeergarages. De meeste garages zullen het aantal vrije plaatsen met een groen bordje “Libre” (beschikbaar) noteren. Stadsgarages zijn natuurlijk het duurste in het centrum. Indien mogelijk, raden we je aan om verder buiten het centrum te parkeren bij een goedkopere garage, en te voet of met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan.

10. Autoroutes kunnen duur zijn

Het landelijke netwerk van “autoroutes” maakt het mogelijk om lekker snel door te rijden, maar wees je ervan bewust dat deze wegen (allemaal aangeduid met een “A”) “payant” zijn (tolheffing), en die tolheffingen kunnen duur zijn! Een langzamer, goedkoper alternatief zijn de nationale wegen, met de naam “N”. Deze wegen zijn meestal ook landschappelijker. En als je echt het schilderachtige Frankrijk wilt bewonderen (en je het niet erg vindt om echt af te remmen), kun je kiezen voor de “départementale” wegen, genoemd met een “D”.

Klaar om de prijzen van autoverhuur te vergelijken? Zoek nu naar je data en vergelijk de prijzen tussen de beste autoverhuurbedrijven in Frankrijk.