Op vakantie Frankrijk

Le Tricolore: over de vlag van Frankrijk

Franse vlag

Le Tricolore: over de vlag van Frankrijk

Geplaatst op

Frankrijk heeft een bijzonder kenmerkende vlag. Het rood-wit-blauw van de Franse vlag wordt vaak geassocieerd met de liberté, égalité et fraternité van de verlichting; vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Franse vlag heeft, dankzij zijn associatie met deze aantrekkelijke principes van democratie, veel nieuwe nationale vlaggen een kleur gegeven. Zo zijn bijvoorbeeld de vlaggen van Italië en Roemenië geïnspireerd op de Franse vlag en de waarden waarvoor deze staat.

Ontstaan van de Franse vlag

Het woord tricolore betekent driekleur en is de manier waarop de Franse vlag vaak wordt aangeduid. Er zijn verschillende verhalen over hoe de Franse vlag is ontstaan, maar het mooiste verhaal wordt naar ons idee uitgebeeld in het beroemde schilderij van Léon Cogniet (zie afbeelding). Hierin zien we helemaal links de witte vlag van het Koninkrijk Frankrijk met daarop het wapen van de monarchie. In de vlag daarnaast, zien we dezelfde vlag van het koninkrijk, maar daarbij is het koninklijk wapen verwijderd. De laatste vlag is besmeurd met bloed, wat het lijden van het Franse volk ten tijde van de julirevolutie symboliseert.

Inspiratie voor nieuwe landen

De Franse republiek is dus niet zonder slag of stoot geworden wat het nu is. De revolutie heeft duizenden mensen het leven gekost en de oorlogen van Napoléon die daarop volgden, nog veel meer. Veel voormalige koloniën voeren een vergelijkbare vlag. De kleuren worden vaak wel vervangen, maar de inspiratie is direct zichtbaar. Zelfs voormalige koloniën van Frankrijk hebben zich door hun vlag laten inspireren. De vlaggen van Senegal, Mali, Tsjaad, Ivoorkust en andere hebben een duidelijk vergelijkbare indeling. Ook de nationale vlag van België is gebaseerd op het ontwerp van de Franse driekleur.

De Franse vlag in Frankrijk

De Fransen zijn over het algemeen erg trots op hun nationale identiteit. Ze hebben een sterke voorliefde voor hun eigen taal, hun eigen keuken en gerechten, hun eigen feestdagen en hun eigen land. De Franse vlag vat dit samen tezamen met de waarden van een seculiere democratische staat waar iedereen vrij kan zijn, waar iedereen voor de wet gelijk is en waar men samenleeft met een gevoel van broederschap: liberté, égalité, fraternité.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden