Van grote besneeuwde bergen tot golvende zandduinen, van rustige beekjes tot ruige heidevelden – de tijd buiten is goed voor ons lichaam en onze ziel, dus hier zijn 6 redenen waarom je direct naar buiten moet om het beste uit die langere dagen te halen!

Bossen houden ons rustig

De tijd tussen de pijnbomen heeft een aantoonbare mogelijkheid om de bloeddruk te verlagen en stressniveaus te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van wat tijd in de natuur depressies afwendt en angstniveaus herstelt. In reactie hierop heeft het Forestry Agency in Japan een reeks therapieroutes geopend waarbij de bloeddruk van de bezoekers wordt gecontroleerd door de rangers.

De donkere lucht reset onze biologische klok

Heb je ooit gemerkt dat wanneer je gaat kamperen of gaat toeren met de caravan, je lichaamsklok bijna onmiddellijk overschakelt naar wakker worden en slapen met het opkomen en ondergaan van de zon? In 2009 concludeerde Ron Chepesiuk dat lichtvervuiling schadelijk is voor het overleven van de mens en dat we de natuurlijke cycli van de zon nodig hebben om te gedijen en te overleven. Nachten onder het doek lijken nu nog beter, toch?

De natuur herstelt je mentale energie

De dagelijkse sleur is uitputtend voor de hersenen, maar één ding dat je hoofd in een fris gevoel kan prikkelen is het blootstellen aan de natuurlijke wereld. Uit een onderzoek is gebleken dat de mentale energie van mensen kan terugkaatsen door alleen al naar foto’s van de natuur te kijken, terwijl beelden van stadsgezichten helemaal geen effect hadden.

Camper of caravan tour

Een tour met de camper of caravan is de ideale manier om eens de buitenlucht in te gaan. Veel mensen maken een tour door Europa, Scandinavië of gaan zelfs de hele wereld over met hun trouwe vierwieler. Er zijn ook in Nederland verschillende partijen waar je gemakkelijk een camper kunt kopen of een camper verkopen. Daarom staat Nederland ook bekend als kampeerland, met onze grote groep toeristen die de natuur en de campings wereldwijd massaal bezoeken.

Verbeterd kortetermijngeheugen

In één studie kreeg een groep studenten een korte geheugentest en werd vervolgens in tweeën gedeeld. Eén groep maakte een wandeling door het universiteitspark, terwijl de anderen door een straat in de stad liepen. Toen de deelnemers terugkwamen en de test opnieuw deden, deed de groep die tussen de bomen had gelopen het bijna 20% beter dan degenen die tussen de gebouwen liepen.

Dus als je een test of assessment op komst hebt, ga dan eerst een wandeling in de natuur maken om je kansen te vergroten!

De natuurlijke wereld verbetert het herstel

Volgens een studie van professor Roger Ulrich aan de ‘Chalmers University of Technology’ in Zweden, heeft het buitenleven een positieve invloed op het herstel. Uit het onderzoek van professor Ulrich blijkt dat als een patiënt vanuit zijn ziekenhuisbed een blik op de bomen kan werpen, de genezingssnelheid verbetert.

De natuur maakt ons creatiever

We hebben de gewoonte om te proberen te multitasken in de moderne wereld, en volgens het onderzoekspaper Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings, worden we te veel afgeleid door alles om ons heen om volledig creatief te zijn. Het onderzoek ontdekte dat na slechts vier dagen backpacken de creativiteit van mensen met 50% werd verbeterd.